keskiviikko 2. syyskuuta 2015

Ne on vietit, jotka jyllää

Tuli taas päivää käynnistellessä pohdittua syntyjä syviä: ihmisellä ja muilla nisäkkäillä on pääkopassa synnynnäiset rakenteet eloonjäämiseen ja lajin säilymiseen.

Eloonjäämiseen liittyviin rakenteisiin kuuluu ylivireys, taistelu, pako, jähmettyminen, totaalinen alistuminen ja toipuminen.

Lajin säilymiseen liittyviä rakenteita ovat mm. kiintymys, leikki, ympäristön tutkiminen, suvunjatkaminen, energian säätely ja huolenpitäminen muista.

Ihmisen pitkästä keräily- ja luola-ajasta (kun sapelihammastiikeri vaani kotiluolan aukolla) on seurannut vietti- ja evoluutiomielessä se, että naisilla painottuu lajin säilyminen kun taas miehillä painottuu eloonjääminen. Lauman hengissäpysymisen ja lisääntymisen kannalta työnjako oli järkevää. Ihmisen evoluutio etenee omaa maltillista vauhtiaan.

Terveys- ja liikuntamielessä vaikuttaa silta, että nykyisin naiset pystyvät toimimaan ja toteuttamaan itseään miehiä huomattavasti tehokkaammin. Tuhannen euron kysymys on, miten nykymiesten luontaisen viettipohjan ja liikunnallisen elämäntavan yhteensopivuus paranisi (kun se sapelihammastiikerikään ei ole enää omaa laumaa uhkaamassa). Osalla on homma erittäin hyvin hanskassa, osa jättää fyysisen tekemisen vähemmälle ja toteuttaa viettipohjaansa lähinnä mentaalipuolella :(

Ei kommentteja: